søndag 3. juli 2011

WHY RAW?

PODSTAWY SUROWEJ DIETY W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH



artykuł Nory Lenz www.rawschool.com

Tłum: Agata (Urania) Zdrodowska-Zdrozdowska





1. Dlaczego jeść surowe pokarmy?
2. Co jedzą witarianie?
3. Dlaczego jedzący na surowo nie jedzą zbożowych, mięsnych i nabiałowych produktów?
4. Skąd witarianie czerpią białko, wapń itp.?
5. W jaki sposób gotowana żywność przyczynia się do chorób?
6. Jakie inne zdrowe nawyki musza być wypracowane w celu uzyskania i utrzymania doskonałego zdrowia?
7. Co zwykle motywuje ludzi do przejścia na surową dietę?
8. Jaka jest najtrudniejsza część przechodzenia na surową dietę?
9. Jaki jest najlepszy sposób, by zacząć przechodzenie na surową dietę?
10. Czy doskonałe zdrowie jest możliwe?







1. Dlaczego jeść surowe pokarmy?


Przez miliony lat ludzie posiadali tylko ich zmysły, by na nich polegać w wyborze pożywienia. Byliśmy zachęceni do jedzenia owoców przez naszą zdolność do widzenia kolorów w kontraście do zieleni, węchu nęconego zapachami, a smaku – słodkością. Poprzez te miliony lat nasze ciała przystosowały się do naszego środowiska i stały się całkowicie zależne od określonych warunków dla optymalnego zdrowia. Im bliżej możemy zachowywać te ideały w naszym współczesnym życiu, będziemy cieszyć się wyższym poziomem zdrowia.

Ludzie zaczęli gotować pożywienie tysiące lat temu. Pomimo to, nasze biologiczne i fizjologiczne potrzeby miały miejsce dużo wcześniej niż zaczęła się praktyka gotowania. Oczywiście, jak łatwo zauważyć, lekceważymy nasze biologiczne dziedzictwo przez gotowanie naszego pożywienia. Żadne zwierzę na Ziemi nie gotuje swego pokarmu i żadne zwierzę prócz człowieka (i zwierząt, które są przez nas karmione) nie doświadcza chorób w takiej skali jak my.

Ogień zmienia strukturę molekularną jedzenia, sprawiając, że substancje odżywcze są w większości bezużyteczne. Gotowane i inaczej denaturowane lub przetwarzane jedzenie jest mniej strawne niż surowe. Cokolwiek jest skonsumowane, a nie może być strawione lub magazynowane, musi być usunięte jako odpady. Jedzenie gotowanej żywności produkuje tak wiele substancji odpadowych w ciele, że nasze organy eliminacyjne nie potrafią nadążyć i odpady się gromadzą. Biologicznie właściwa, surowa żywność jest niemal całkowicie użyteczna dla ciała i zaopatruje we wszystkie substancje odżywcze, których ciało potrzebuje, tak jak to jest ze wszystkimi innymi gatunkami zwierząt na planecie.







2. Co jedzą witarianie?



Dla naszych celów na stronie www.rawschool.com termin „jedzący na surowo” (Przyp. tłum: w tłumaczeniu witarianin lub „surojad”) opisuje kogoś, kto je głownie lub wyłącznie biologicznie właściwe pożywienie. (Patrz na następne pytanie, które zdefiniuje określenie „biologicznie właściwy”).

„Surojadzi” jedzą owoce, warzywa, orzechy i nasiona. Idealna procentowa zawartość wydaje się taka: 75-85% owoców, 10-20% warzyw zielono liściastych i 5% nasion czy orzechów. Większość ludzi, którzy zmieniają dietę na surową, początkowo przechodzi okres jedzenia skomplikowanych kombinacji jedzenia, jako sposób na powielanie ich ulubionych gotowanych posiłków. Jest to zdrowy, bezbolesny sposób na przejście. Jest wiele książek o surowym jedzeniu, z przepisami na wszystko, od surowej lasagne do ciasteczek i placków (Przyp. tłum: jest, ale na razie nie u nas! Pozostaje Ci, drogi czytelniku korzystanie z przepisów z naszej stronki lub tych obcojęzycznych, nabycie książek przez Internet również w języku angielskim lub po prostu rusz głową i wymyśl coś sam).

Po pierwsze, powszechne jest jedzenie dużych ilości jedzenia i jedzenie bardziej tłustych i spoistych pokarmów jak orzechy i suszone owoce, jako że dają nam one uczucia „wypełnienia” i „zadowolenia”, jakie zwykliśmy mieć na gotowanej diecie. To zmienia się z czasem. Jedzenie wyłącznie gotowanego jedzenia powoduje tworzenie przez nasz system trawienny barier do ochrony przed zbytnią absorpcją szkodliwych, denaturowanych substancji z gotowanej żywności. Dieta surowa, biologicznie odpowiednia pozwala ciału powoli i naturalnie pozbyć się tej ochrony, skutkiem czego wzmacnia się jego zdolność do wchłaniania i asymilowania substancji odżywczych. Kiedy to się dzieje, nasze ciała żądają mniej.

Ostatecznie, szczęśliwi „surojadzi” niezmiennie powracają na bardzo prostą drogę jedzenia. To nie głód, ale nasze emocjonalne uzależnienia od jedzenia i nasze źle ulokowane wobec niego oczekiwania, że jedzenie powinno służyć nam jako rozrywka lub pocieszenie, motywują nas do przygotowywania jedzenia według zawiłych przepisów. Prawdziwy głód wymaga tylko bogatego w substancje odżywcze, nie gotowanego, biologicznie właściwego pożywienia i raczej tylko jednego pokarmu w jednym czasie, ponieważ każdy pokarm wymaga innego środowiska chemicznego do strawienia go.



3. Dlaczego jedzący na surowo nie jedzą zbożowych, mięsnych i nabiałowych produktów?


„Biologicznie właściwe” pokarmy to takie, do których jesteśmy fizjologicznie dostosowani. Ludzie są gatunkiem owocożernym (Frugivore). Nie jest to przedmiot spekulacji lub wierzeń. Przekonanie (wierzenie) jest zdefiniowane jako przyjęcie idei bez zważania na dowód lub sprzeciwienie się dowodom. Nie możemy pozwolić żeby przekonania prowadziły nas w sprawach zdrowia. Raczej, co powinno wejść nam w nawyk, istnieją niezmienne prawa natury, które są oczywiste i same w sobie dowodem przez prosta obserwację.

Prawa naturalne i zasady nauki są po prostu utrwalone i pewne, kiedy są stosowane na ludzkim zdrowiu tak jak, gdy aplikujemy inny przedmiot, taki jak chemia, matematyka czy astronomia. Na przykład zwierzęta są naukowo sklasyfikowane według ich diety i odpowiednich fizjologii. Ziarnojady jedzą głównie ziarna, owadożerne jedzą w większości insekty i tak dalej. Kiedy porównamy anatomie człowieka i jego fizjologię do tych innych gatunków, odkrywamy, że jesteśmy wydatnie różni od ziarnojadów, mięsożerców, owadożernych, ziołożernych a nawet wszystkożernych (takich jak świnie czy niedźwiedzie). Odkrywamy, że mimo wszystko jesteśmy bardzo podobni, w rzeczywistości identyczni w kilku ważnych zakresach do naszych pierwotnych kuzynów, którzy wszyscy byli owocożerni. Jakkolwiek główni „eksperci” od żywienia zwykle klasyfikują ludzi jako wszystkożernych, zupełna odmienność pomiędzy nami i naprawdę wszystkożernymi i przeważające podobieństwo pomiędzy nami i owocożernymi pozostaje absolutnie bez wapienia, że ludzie są w rzeczywistości gatunkiem owocożernym. Kiedy obiektywnie zbadamy tę oczywistość, fakty są nieuchronne. Te rodzaje obserwacji i logicznych wniosków, umożliwiają nam ustalenie ze 100% pewnością, co jest naszym naturalnym pokarmem.



4. Skąd witarianie czerpią białko, wapń, itp.?



Historia białka była tak beznadziejnie i celowo zaciemniona przez propagandę publiczną, że zawsze jest to pierwszym pytaniem, które jest zadawane w sprawie diety, która wyklucza produkty zwierzęce. To zaskakujące dla większości ludzi dowiedzieć się, ze ludzkie zapotrzebowanie na białko jest faktycznie bardzo niewielkie. Nadspożycie białka wnosi daleko większą groźbę dla naszego zdrowia niż niedostarczenie go w wystarczającej ilości. Prawdą jest, że praktycznie niemożliwe jest mieć go za mało, a faktyczne przypadki niedoboru białka niemal nie istnieją w naszej kulturze. Nasze realne zapotrzebowania na białko mogą być stwierdzone całkiem ostatecznie przez zbadanie względnej zawartości białka w mleku ludzkiej matki. Gdy jesteśmy niemowlętami, rośniemy szybciej niż w jakimkolwiek innym okresie naszego życia. Przeto nasze względne zapotrzebowania na białko są największe w tamtym to okresie życia. Jednak mleko z piersi zawiera bardzo małe ilości białka – od 1 do 4%, w zależności od wieku niemowlęcia (procentowe zmiany różnią się w różnych stadiach rozwoju dziecka). To nie przypadek, że owoce zawierają w przybliżeniu ten sam procent białka w ilości od 1 do 6%.

Rzeczywistość o wszystkich tych różnych substancjach odżywczych w pożywieniu, włączając w to białko, wapń, witaminy B12, E, F, A i inne jest taka, że nie musimy troskać się o zdobycie ich w ilości wystarczającej. Co musimy zrobić jest zdeterminowane naszą rzeczywistością, naturalne pokarmy są i po prostu jemy je. Żadne ze zwierząt na Ziemi nie niepokoi się o wystarczająca ilość substancji odżywczych, jedzą to pożywienie, które naturalnie je pociąga. Możemy robić to samo. Natura to wszystko dla nas stworzyła. Jak uprzednio wspomniałam, nie jest tajemnica ani sprawą teorii, które pokarmy wydają nam się jadalne. Jest to zdeterminowane z taka pewnością jak to, że powinniśmy pić wodę w zamian innego związku chemicznego czy oddychać tlenem zamiast dwutlenkiem węgla.

Idąc dalej, oszacowano, że jedynie mały procent substancji odżywczych w jedzeniu był wyodrębniony i zidentyfikowany. Równie dobrze może być tak, że jest to dopiero odkrywane i nawet bardziej ważne niż nasze niepotrzebne obsesje na temat wystarczającej ilości. Tak jak większość innych przesądów na temat zdrowia, obawa o niedobory żywnościowe nie wzięła się z prawdziwego naukowego dowodu, lecz z reklamowych wysiłków wytwórni i fabryk – mięsa, nabiału, jaj, leków, farmaceutyków, ziół i suplementów, wymieniając kilka. Te idee i leki potrzebują być odrzucone w łasce racjonalnego myślenia i odczuwalnej, opartej na faktach informacji.









5. W jaki sposób gotowana żywność przyczynia się do chorób?


Gotowanie radykalnie zmienia chemiczna strukturę jedzenia. Białka są denaturowane, tłuszcze utleniane i produkowane są przez nie potencjalnie niebezpieczne komponenty, takie jak kwasy tłuszczowe trans, wolne rodniki i inne toksyczne węglowodory. Cukry i skrobia są stopniowo karmelizowane i komplikowane, dając powód do kapryśnej i nadmiernej reakcji metabolizmu cukru w ciele. Niszczone są enzymy, więc ciało zmuszone jest użyć jego siły i rezerw do strawienia pokarmu i usunięcia go oraz pozbycia się nieczystości. Minerały powoli powracają do ich nieorganicznego stanu popiołu, stając się nieużyteczne i toksyczne dla ciała. Witaminy są pozbawione ich wartości, obracając się w toksyczne i bezużyteczne chemiczne struktury i nie dodają dłużej użytecznych funkcji ciału..

Trujące, wysoce aktywne wolne rodniki są produkowane w zamian, dodając ciału obciążenia. To tylko kilka problemów, które są spowodowane gotowanym jedzeniem. Kiedy jemy posiłek z ugotowanej żywności, białe krwinki warunkowo muszą dwoić się i troić by usunąć i zneutralizować szkodliwe substancje. Każda trucizna czy lek włożony w ciało aktywizuje tę samą obronna odpowiedź. Nie dzieje się to wtedy, gdy jemy surowy posiłek biologicznie właściwej żywności.

Gotowane jedzenie oczywiście nie jest trucizną, która natychmiast spowoduje śmiertelne zejście. Raczej jest to stopniowe i kumulatywnie obciąża różne organy i procesy w naszych ciałach zaległością odpadów. Jedzenie gotowanej żywności jest jak zwalanie tak wielu śmieci na twój podjazd, że zbiorniki nie mogą już nadążyć. Ostatecznie, śmieci zaczynają przepełniać cały twój podjazd i zaczynasz mieć problem. Życie z gotowanym jedzeniem powoduje, że ciało zaczyna się nasycać odpadami. Tkanki, które są w nieustannym kontakcie z toksynami i innymi odpadami zaczynają być podrażnione, wdaje się zapalenie, owrzodzenie i stwardnienie. Komórki umierają w przyspieszonym tempie, tkanki degenerują się a organy tracą funkcjonalność. Dlatego ludzie w wieku 30, 40 i 50 lat, którzy stosują typową gotowaną dietę mają jedną czy inna chroniczną chorobę. Fakt, że ludzie radzą sobie z dekadami jedzenia gotowanej żywności nie znaczy, że to nie jest szkodliwe, ale raczej zaświadcza zdolność ludzkiego ciała do tolerowania narzuconego i demonstruje, że nasze zakresy życia mogłyby trwać dłużej, jeśli żylibyśmy w zgodzie z naszymi biologicznymi mandatami.



6. Jakie inne zdrowe nawyki muszą być wypracowane w celu uzyskania i utrzymania doskonałego zdrowia?


Położona jest większa uwaga na sprawy żywieniowe, ponieważ jest to najważniejsze co ludzie maja do przejścia. Ale jest wiele innych nawyków, które ciążą znacząco na naszym poziomie zdrowia. Ćwiczenia, na przykład, wspomagają i usprawniają wiele życiowych procesów ciała, włączając w to ruch limfy, która wyprowadza nieczystości z ciała. Podczas snu, ciało regeneruje energię nerwów, odnawia komórki i organy w opał, usuwa stare komórki i oczyszcza się z nie wyeliminowanych toksyn. Oddychanie czystym powietrzem daje naszemu systemowi krążenia oddechowemu możliwość, by nie musiał tak ciężko pracować usuwając nieczystości. Nasłonecznienie potęguje wszystkie odżywcze procesy ciała i ułatwia przyswoić i zasymilować substancje odżywcze. Zaangażowanie w pracy, które jest kreatywne i produktywne daje nam poczucie satysfakcji i samo oparcia i jest zdrowym wyładowaniem naszej energii. Wszystkie te czynniki , plus wiele innych, są ważne w determinowaniu, jak zdrowi będziemy.

W dodatku do jedzenia gotowanej i przetworzonej żywności, innymi szkodliwymi dla zdrowia nawykami są : picie szkodliwych napojów, palenie, niedostatek snu i ćwiczeń fizycznych. Jednym z nich jest praktyka tłumienia objawów przez leki, remedia, zioła i suplementy. Przeziębienie na przykład jest wentylem bezpieczeństwa dla eliminacji toksyn, które zebrały się w ilości zagrażającej zdrowiu. Branie leków na przeziębienie powoduje, że ciało zatrzymuje odpady, które mogłoby w innym wypadku wyrzucić. Tłumienie każdego wysiłku ciała do eliminacji to obalanie jego zdolności do zachowania równowagi i ochraniania życia. Mądrość naszych ciał daleko przekracza naszą zdolność do pełnego pojęcia ich. Ciało nigdy się nie myli. Nasze budujące zdrowie nawyki powinny zawierać dlatego nasze poparcie do postawy prawdy, szacunku i współpracy z przyrodzoną inteligencja naszych ciał.





7.Co zwykle motywuje ludzi do przejścia na surową dietę?


Powodów jest wiele, ale wszyscy pragniemy być zdrowi. Powszechnie spotyka się jedzących na surowo, którzy zmienili swą dietę z tego powodu, ze byli poważnie chorzy. Zwykle ludzie szukają ulgi u lekarzy, naturopatów, praktyków akupunktury i podobnych, ale gdy ich choroby „powracają” lub gdy wreszcie uświadamiają sobie, że tłumienie objawów nie jest żadną formą „leczenia”, czasem staja się otwarci na naprawdę naturalne podejście Na szczęście wielu ludzi zaczyna rozumieć, że najlepszą drogą do uporania się z chorobą jest raczej usunięcie przyczyny, niźli „leczenie” symptomów. Choroba nie jest drapieżnikiem, który czyha na nieszczęsne ofiary, a jej przyczyny nie są niczym tajemniczym. Zrozumienie, czym jest choroba i jak się wydarza nie tylko uwalnia nas od brzemienia chorób, ale także od obaw o choroby.

Idea, że możemy mieć tak wiele mocy nad naszą jakością życia, przez życie według naturalnych wymogów naszego ciała, jest głęboko motywującym powodem, by przejść na surową dietę. Możemy odebrać odpowiedzialność za nasze zdrowie obiektywnym osobom z trzeciej ręki, jak lekarze i żywieniowcy i złożyć ją tam, gdzie należy, czyli W NAS. Nikt nie może jeść, spać czy ćwiczyć za nas, a są to zachowania, które determinują to, czy zachorujesz, czy nie. Przez uczenie się jak wcielać w nasze codzienne życie te proste, oparte na naturze zasady dobrego zdrowia, możemy odkrywać wewnętrzną radość i dobrostan, który może pochodzić jedynie z wewnętrznie czystego, zdrowego ciała.





8. Jaka jest najtrudniejsza część przechodzenia na surową dietę?


Wiele razy, gdy ludzie słyszą o zdrowotnych transformacjach i widzą zadziwiające zdjęcia „przed” i „po”, ludzi, którzy przeszli na surową dietę, wskakują oni ten w styl życia bez pełnego uświadomienia myśli, emocji i zmian w życiu, których wymaga udana długoterminowa 100% surowa dieta. Stare niezdrowe nawyki musza być zamienione na nowe i zdrowe. To bardzo powolny i pracowity proces, który wymaga świadomego wysiłku. W dodatku, tak wiele jest do nauczenia się i do OD-uczenia. Będziesz musiał być przygotowanym na poświęcenie dobrej ilości czasu na szukanie i studiowanie nowych informacji, odrzucenie starych idei i sposobów myślenia. Będziesz musiał mieć wystarczająco dużo wiedzy o tym i zaufania w tym, co robisz by nie zważać na krytycyzm (w jak najlepszej intencji) przyjaciół, współpracowników i członków rodziny, których błędne idee na temat zdrowia mogą prowokować ich do pytań, a nawet potępiania twego nowego stylu życia. Jeśli żyjesz w „gotowanym” gospodarstwie domowym, potrzebna jest ci wytrzymałość i przekonanie o utrzymaniu twych praktyk zdrowotnych podczas, gdy wszyscy wokół oddają się ich ulubionemu gotowanemu jedzeniu. Nawet jeśli wszyscy w twoim domu są na surowej diecie, w dalszym ciągu żyjesz w kulturze, w której wspierane są i utrzymywane złe nawyki. Czasem będzie się wydawać, że jesteś jedynym na świecie, kto dba o zdrowe życie. To właśnie częściowa lista wyzwań. Na szczycie tego wszystkiego jest to, że będziesz musiał mieć wystarczające zdecydowanie i zaangażowanie by przedostać się przez stopnie uzdrawiania i cielesnego przystosowywania, co może wzbudzać uczucia słabości, niepokoju, niedostatku energii, zniechęcenia, a nawet ostrych (grypo podobnych) objawów. Proces detoksykacji nie jest torturą, ale może być czasem nieprzyjemny. Jest to niezbędna część zdrowienia. Natura domaga się słusznego rozliczenia, gdy nadużywamy swych ciał. To nasze wybory, za które płacimy teraz odrobiną krótko terminowego dyskomfortu lub później wyniszczającą chorobą i przedwczesną śmiercią.

Musisz być też skłonny do zmiany swego życia, co wychodzi poza nawyki jedzeniowe. Twoje ćwiczenia fizyczne i nawyki dotyczące snu, higiena osobista, życie społeczne, formy rekreacji, a nawet może twój zawód, wśród wielu innych aspektów twego życia, mogą stać się przedmiotem ponownej oceny i zmiany, jeśli optymalne zdrowie jest tym, czego pragniesz.

Dodatkowo, poprawa zdrowia może nie następować szybko. Na początku może nam się wydawać, że nie sprostamy poświęceniu i pracy, jaka jest wymagana. Uzdrawianie wydarza się w różnym tempie dla każdego, ale czasem może być bardzo powolne. Cierpliwość i współpraca są na porządku dziennym. Nasze ciała nie są pod przymusem nagradzania naszych wysiłków natychmiastowym czy szybkim zdrowieniem.

ACZKOLWIEK, nawet najtrudniejsze i wymagające aspekty przechodzenia na surową dietę są warte każdej odrobiny wysiłku, jeśli doprowadzisz je do końca, zobaczysz to. Dopóki nie doświadczyłeś ich, potencjalne korzyści wymykają się wyobraźni. Żadnych chorób, obaw o choroby, czyste myślenie, głęboki sen, zrównoważone emocje, racjonalne osądy, niemal nieograniczona energia, jędrne/młodzieńcze ciało, przejrzyste spojrzenie, wzmocnione zaufanie do siebie i samoświadomość, wyostrzone zmysły, gładka skóra, zdrowe funkcje seksualne i wiedza, że będziesz niezależny i aktywny w starszym wieku, plus wiele, wiele innych. Ostatecznie, korzyści, które zbierzesz BĘDĄ współmierne do wysiłku jaki „zasiałeś”.







9.Jaki jest najlepszy sposób, by zacząć przechodzenie na surową dietę?


Wszyscy mamy własną drogę dostąpienia tych zmian, więc nie ma jednej formuły, która działa u wszystkich. Niektórzy ludzie potrzebują zdobywać informacje miesiącami, zanim zrobią pierwszy krok, a inni wskakują w to i uczą się jednocześnie. Dodatkowo, wszyscy zaczynamy z innych miejsc ze względu na nawyki, jakie akurat mamy. Jedzenie owoców na śniadanie zamiast płatków z mlekiem mogłoby być ogromnym polepszeniem dla kogoś, kto żyje bardzo śmieciowym, smutnym stylem życia. Z drugiej strony, osoba która już jada sensownie, mogłaby chcieć dokonać większych zmian

Czasem, gdy ludzie nagle dowiadują się prawdy, chcą podjąć akcję natychmiast. To nie jest złe dla kogoś, kto ma ochotę dokonać rozciągłych zmian swych pierwotnych nawyków żywieniowych od zaraz , jeśli tylko ten ktoś ma determinację i zaangażowanie do utrzymania ich. Robiąc zmiany zbyt szybko, możemy odstępować od nich, co ma psychologiczne konsekwencje, szkodliwe dla twych zdrowotnych celów. Ostrożne, stopniowe zmiany będą bardziej stałe niż zmiany wdrożone w nierozważnym pośpiechu.

Ważność czytania i zdobywania nowych informacji może być nie przeceniona. Jest obszerna ilość dostępnych informacji dla nowych „surojadów” o tym jak jeść i dlaczego. Źródła podane są na stronie rawschool.com i jest to dobry początek. Dodatkowo, może być bardzo pomocne stworzenie systemu wsparcia społecznego, czy to w postaci spotkań z ludźmi w realu czy on-line. Jest wiele sposobów dla ciebie by znaleźć ludzi, od których możesz się uczyć lub utworzyć społeczność, której członkiem zostaniesz. Dobra nowina o surowym żywieniu zyskuje popularność, łatwiejsze staje się znajdowanie innych, którzy czynią podobne zmiany jak ty.

Gdy raz przekonasz się, że przejście na surową dietę jest dla ciebie, powinieneś zacząć dokonywać zmian od zaraz. Im później zaczniesz, tym później możesz zacząć cieszyć się korzyściami.





11. Czy doskonałe zdrowie jest możliwe?


Poziom zdrowia, jaki doświadczamy średnio jako populacja jest taki, że lekarze są całkiem zadowoleni z deklaracji osoby „zdrowej” jako takiej, która nie ma widocznych objawów. Aczkolwiek dobre zdrowie nie jest jedynie nieobecnością objawów. Wibrujące, silne zdrowie tworzy tak radykalną poprawę fizyczności, emocji i umysłowy dobrostan, że staje się oczywiste, że to, co jest doświadczane przez większość ludzi nie jest wcale zdrowiem. To staje się przyjemnością i radością żyć według twych aktualnych potrzeb ciała, kiedy raz doświadczyłeś tych głębokich zmian. Doskonałe zdrowie jest nie tylko możliwe, jest naturalnie przyrodzone każdemu gatunkowi na Ziemi, włączając w to ludzi. Tak jak choroba jest nieuchronna, jeśli nie żyjemy w zgodności ze wskazaniami natury, tak doskonałe zdrowie jest nieuchronnym wynikiem tej zgodności.
ponad rok temu · Usuń post

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar