søndag 3. juli 2011

PEKANOWY MUS

  • 1 szklanka orzeszków pekan
  • 2 szklanki filtrowanej wody
  • 3-5 wydrążonych daktyli

Sos: 

  • 2 szklanki namoczonych rodzynek



*Opcje przypraw: świeży korzeń imbiru, cynamon



1. Namocz rodzynki na 1-4 godz. w ciepłej, filtrowanej wodzie, wody nie wylewaj.

2. Na 8-10 godzin przed podaniem: W mikserze zmiksuj orzeszki pekan z daktylami i 2 szklankami wody. Wlej do 9-cio calowej (23 cm) szklanej formy.

3. Umieść formę w dehydratorze nastawionym na 105 stopni F (40 stopni C) i pozostaw na 8-10 godzin lub aż do uzyskania konsystencji musu.

4. Na 2-4 godzin przed podaniem: W mikserze zmiksuj 1/2 rodzynek tak, aby sos pozostał gęsty, przypraw do smaku, wlej do miski i "podgrzej" w dehydratorze z musem.

5. Podawaj na ciepło, przybrany rodzynkami, otoczonymi ciepłym sosem.

1-4 godz. namaczania; czas przygotowywania: 20 min.; 8-10 godz. dehydrowania; 6-8 porcji.

Uwagi:

Sos może być zrobiony z rodzynek, fig, moreli lub jakichkolwiek suszonych owoców, jakie lubisz.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar