søndag 3. juli 2011

Jak zrobic REJUVELAC?

Czesto na stronkach z przepisami pojawia sie skladnik o nazwie: REJUVELAC
Dopiero nie dawno znalazlam jak go przygotowac: przepis pochodzi z bloga:http://surowadieta.blogspot.com/search/label/przepisy
i wyglada tak :
(3/4 szklanki ziarna na jeden galon wody, 1 galon = 3.785...litra)

1. Przeplucz a następnie zalej przefiltrowana woda 3 / 4 szklanki suchego ziarna i zostaw na 8-12 godzin w słoiku z zakretka z sitkiem lub kawalkiem materialu , tak zeby powietrze bylo dostepne. 
( pamietaj aby wlac podwojna ilosc wody poniewaz ziarno specznieje przez noc i bedzie go dwa razy wiecej)

2. Po 12 godzinach wylej wode , wyplucz i wymieszaj ziarna zostaw je by kielkowaly, najlepiej jest postawic sloik pod katem 45 stopni (oprzec o sciane) zeby powietrze moglo cyrkulowac i dostac sie rowniez do tych zairenek na dnie sloika a takze zapobiec powstaniu plesni.


3. Kiełkowanie ziaren trwa od 24 do 36 godzin w zaleznosci od rodzaju uzytego ziarna i temperatury w pokoju ( im wieksze ziarno ty dluzej i im cieplejsza temperatura tym szybciej) ( gotowosc ziarna mozesz rozpoznac po malych ogonkach wystajacych z ziarenek) . Pamietaj by do tego czasu przepłukiwac ziarna dwa do trzech razy dziennie.


4. nastepnie wsyp kielki i dwie szklanki wody do blendera/miksera o zmiksuj przez okolo 5 sekund poczym wlej to z powrotem do sloja i zalej do pelna przefiltrowana woda. Zamieszaj napoj i przykryj sloj przykrywka z sitkiem lub kawalkiem materialu takiego by pomoglo sie tam dostac powietrze potrzebne do procesu fermentacji.

5. Fermentacja trwa okolo 24 godziny (w temperaturze pokojowej )


6. Gotowy rejuvelac przecedz przez sitko by pozbyc sie się skielkowanych ziaren i osadu, który tworzy sie na dnie sloika. Pozostale ziarno mozesz uzyc ponownie do zrobienia kolejnego rejuvelaca (tylko wlej 1/2 wody) lub zrobic krakersy (essence crackers) jesli posiadasz suszarke/dehydrator.


7. rejuvelac powinien byc pity w temperaturze pokojwej.



8. Przechowuj go w lodowce w szkalnym zakreconym pojemniku ( dobry nawet przez 7dni!!), jezeli tzrymany na zewnatrz powinien byc odkrecoiny by mial dostep do powietrza, jednak jezeli zostawisz go na zewnatrz przez dluzszy czas , zmieni smak dlatego ze proces fermantacji bedzie sie kontynuowal.


Serdecznie polecam takze odwiedzic tegoz bloga. Zawiera ciekawe informacje i przepisy. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar