søndag 3. juli 2011

Nasz chleb powszechni

O szkodliwości pieczywa drożdżowego,
które po raz pierwszy pojawiło się w Egipcie około 15 tys. lat temu, 
stwierdzono już dość dawno. Wiele narodów, 
aby uchronić się przed wymieraniem,
piekło tylko przaśny chleb i zwyczaj ten utrwalali w formie religijnych dogmatów.
Na przykład w Biblii czytamy: „Nic kwaśnego nie spożywajcie, wszędzie, 
gdzie będziecie przebywać, jedzcie tylko przaśny chleb”.
To bardzo korzystna i mądra rada. Myśl o tym,
by zrezygnować z Białego pieczywa u wielu osób może spowodować szok,
ale jeśli jest Państwu drogie własne zdrowie – zdecydujecie się na ten krok.
Starajcie się spożywać chleb z mąki gruboziarnistej, 
wypiekany bez użycia drożdży.Jeżeli jecie chleb wypiekany na drożdżach,
nie jedzcie świeżego. 
Należy odczekać 1-2 dni, dopóki drożdże nie stracą swojej aktywności i przestaną być
szkodliwe. Można opiekać chleb w testerach, sporządzać suchary, grzanki...

fragment z ksiazki M. Tombak "Czy mozna zyc 150 lat?"


Poddam wypowiedz ze strony :http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5894

"Podaje przepis pary amerykańskich autorów Kevina JOHNSONA i Donny Philippe dla tych , którzy chcieliby upiec ESSEŃSKI CHLEB. Oto co piszą o swoich doświadczeniach :

„ Umiejętność wypieczenia rzeczywiście smacznego chleba ze skiełkowanego ziarna jest rzadkością we współczesnym świecie , ale trzeba wiedzieć , że jest to ten rodzaj pieczywa , jakie JADALI NASI PRZODKOWIE PRZEZ TYSIĄCE LAT. JEST TO ORGINALNA POSTAĆ CHLEBA , DZIĘKI KTÓREMU TRWAŁY I KWITŁY ZIEMSKIE CYWILIZACJE. W tamtych czasach ludzie kiełkowali ziarno pszenicy i mieli je w kamiennych żarnach. ZE SKIEŁKOWANEGO ZIARNA FORMOWALI CIENKIE PLACKI I PIEKLI JE W SŁOŃCU LUB NA ROZGRZANYCH SŁOŃCEM SKAŁACH.
Obecnie możemy wykorzystać zdobycze współczesnej techniki i do rozdrabniania użyć miksera lub blendera , a do pieczenia – domowego pieca. Przepis na ten chleb doskonaliliśmy przez dobrych KILKA LAT i jesteśmy dumni , że możemy PRZEKAZAĆ NASZĄ RECEPTURĘ DALEJ.
Po skiełkowaniu ziarno pszenicy staje się pełnowartościowym , ŻYWYM POKARMEM PEŁNYM WITAMIN , SOLI MINERALNYCH I AMINOKWASAMI i jest cenna pozycją w jadłospisie. Wierzymy , że z czasem chleb ze skiełkowanego ziarna i zacznie stawać się coraz bardziej popularny i ludzie będą jadać mniej fermentowanego ziarna , a więcej CHLEBA ESSEŃSKIEGO.
W procesie przyrządzania tego chleba wykonywanie czynności we właściwym czasie odgrywa rolę zasadniczą. W przeszłości wypiekaliśmy wiele razy niesmaczny CHLEB ESSEŃSKI , ale teraz wiemy już , że właściwie przyrządzony jest pyszny , a jednocześnie jest taki CZYSTY I PROSTY. W całości składa się ze skiełkowanego pełnego ziarna pszenicy , nie zawiera ulepszanej białej mąki , żadnych konserwantów , ani też tłuszczu , a pieczony jest na tyle niskiej temperaturze , że wszystkie aktywne składniki odżywcze i enzymy żywego ziarna mogą przetrwać. Można go jadać bez jakichkolwiek dodatków , takich jak masło , ponieważ jest wilgotny i bardzo smaczny , prawdziwy dar MATKI ZIEMI. Lubią go też dzieci , a więc do dzieła!
Należy użyć świeżego ziarna z uprawy organicznej lub ekologicznej i na tym nie można skąpic. Przebrać 710 ml ziarna i wsypać do dużego naczynia ceramicznego lub ze stali nierdzewnej i zalec woda ; moczyć przynajmniej 8 godzin , a najlepiej przez noc. Następnego dnia wodę zlać , a ziarno przepłukać jeszcze kilka razy i dobrze odsączyć. Ziarno rozłożyć na tacy lub dużym talerzu , przykryć czystym kawałkiem bawełnianego materiału i odstawić w ciepłe miejsce. Ziarno wkrótce zacznie kiełkować. Jeżeli tak się nie stanie , ziarno należy wyrzucić i poszukać innego źródła dobrego świeżego ziarna pszenicy.
Latem w miejscu , w którym mieszkamy , ziarno zaczyna kiełkować po 10 godz. , zimą – zwykle po upływie całej doby , w innych zimniejszych miejscach ,np. krajach położonych na Północy , może trwać to aż dwie doby. Ziarno trzeba przepłukiwać kilka razy dziennie i pilnie obserwować. Gdy jest dostatecznie skiełkowane , od razu należy je rozdrobnić i piec. Jeżeli przegapi się właściwy moment , wysiłek pójdzie na marne , bo zamiast skiełkowanego ziarna mieli się MŁODZIUTKI SIEWKI PSZENNE , z których nie da się upiec smacznego , słodkiego chleba . Gdy z pojedyńczego ziarna wystaje maleńka główka kiełka o długości 3 – 4 mm, wtedy ziarno jest dobre do przyrządzenia chleba.
Skiełkowane ziarno trzeba opłukać i dobrze odsączyć z wody , a następnie przesypać do pojemnika dobrego , silnego ,blendera lub miksera i równomiernie rozdrobnić. Jeżeli trzeba , zebrać ziarno ze ścianek pojemnika i nadal rozdrabniać do otrzymania KLEJĄCEJ KULI CIASTA. Można dodać 60 ml. miodu i łyżeczkę soli , ale nie jest to konieczne.
Piecyk nagrzać do temp. 170 st. C . ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28 na 43 na 2,5 cm o powierzchni , do której nic nie przywiera i rozsmarować na placek o grubości 6 – 7 mm” -( nie polecam jednak nic z teflonu ) . „ Nie wolno używać formy aluminiowej , bo ciasto do niej przywrze. PIEC NIE DŁUŻEJ NIŻ 35 min. W podanej temp. Po włożeniu formy do nagrzanego piekarnika dobrze jest spryskać go trochę wodą, a potem szybko zamknąć drzwiczki. W czasie pieczenia nie należy ich otwierać , można zrobić to tylko raz w celu obrócenia formy , aby ciasto równo się upiekło.
Po upieczeniu pozwolić ciastu ostygnąć , a potem pokroić w kwadraty o boku 5 cm. Kawałki chleba przełożyć do plastikowej torebki i tam przechowywać. Nie należy trzymać w lodówce , ponieważ wtedy szybko czerstwieje. Można go jednak zamrozić”

Tyle przepis wg. Johnsona i Philippe.

Oczywiście można CHLEB ESSEŃSKI upiec z innego rodzaju ziarna lub poeksperymentować z różnymi mieszankami ziaren.

Z swojej strony mogę dodać , iż warto posiadać równo przycięty , w miarę możliwości jak najcieńszy kawałek np. granitowej „tacki” lub z innego silnego kamiennego materiału Wtedy istniej możliwość „wypieku” własnych placków esseńskich choć nie na rozgrzanych skałach ale prawie jak przed tysiącami lat :sloneczko: . Wystarczy taką tackę umieścić na garnku z wodą , doprowadzić wodę do wrzenia , odczekać aż tacka będzie odpowiednio nagrzana i nakładać w.w. ciasto. Ważne aby tacka pokrywała cały garnek. Istnieje możliwość włożenia jej do piekarnika i nastawienia odpowiedniej temp. – ale z tym musicie sami poeksperymentować. "

Przepis pochodzi z tej strony :
http://earthstar.newliber...essenebread.htm/
A tutaj znajdziecie inne proste , super , WITA- WEG. przepisy:
http://earthstar.newlibertyvillage.com/recipes.htm

więcej na temat chleba esseńskiego:
http://www.forumveg.pl/cz...t3149.htm#52924
http://www.forumveg.pl/ch...t2447.htm#75525

SMACZNEGO!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar