søndag 3. juli 2011

Chlebek essenski- sprawdzony przepis

Orginalna werskja przepisu na Chleb Esseński :

Jest to zmodyfikowana wersja chleba Ezechiela, przepis pochodzi II stulecia wspólnej ery. 

SKŁADNIKI: 
200g ziarna (pszenica, żyto...), 200ml wody, 30g mąki gryczanej, sól, anyżek lub ślaz (ziarna), 3 łyżki stołowe siemienia lnianego. 

PRZEPIS: 
Ziarna trzeba 2 dni podkiełkować. 
Kiedy wykiełkują zmiksować z wodą, odcedzić, dodać siemie lniane. Ciasto uformować w "krowi placek" na wysmarowanej oliwą blasze. 
Piec w dehydratorze/piekarniku 10 godzin w temperaturze 50 stopni. 
Chleb nadaje się do spożycia przez ok. 10 dni. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar